16 Nisan 2024 Salı
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Espresso (KAHVE)
 
Espresso (KAHVE)

İtalyan "Caffe espresso" için günümüzde kullandığımız kısa bir değimdir. Latincede "Expresere" sıkıştırılmış demektir. "İngiliz dilinde yazılımı "expresso" olup hızlı, çabuk anlamına gelir. İtalyan dilinde "X" harfinin bulunmadığı ve orijinininde İtalyan olması nedeni ile espresso olarak kullanmak kendi Türkçemize de uyacaktır. Sözlüklerde "güçlü bir buhar basıncı ile, koyu kavrulmuş kahve tozunun ekstresi ile elde edilen sert kahve" (Amerikan Heritage Sözlüğü) veya "güçlü bir buhar ile, toz haline getirilmiş kahve tanelerinin ekstresi ile elde edilen kahve" (Oksford İngiliz Sözlüğü), ya da "yüksek basınç altında, güçlü bir buharla, özel makinalarda ince kahve tanelerinden hazırlanmış kahve" (Webster Sözlüğü) şeklinde tanımlanan espresso gerçekte "sıcak su ile çok hızlı bir şekilde ince kahve tanelerinin ekstraksiyonu ile elde edilen sert kahve türü" olarak tanımlanmaktadır. Aslında günümüzde çoğu espresso makinaları buharı direkt olarak kullanmamakta, yani buhar hiçbir şekilde kahveye değmemektedir.


Corretto: Grappa, konyak, sambuka, ve diğer içeceklerin ilave edildiği espresso’dur.
Espresso Macchiato: Yüzeye çok çok az süt köpüğü ilavesi ile elde edilen espresso’dur.
Doppio (Büyük-Double Espresso): Bir fincanda, iki kat su ve kahve oranı içeren espresso’dur (two shots of espresso in one cup).
Lungo (long=uzun,büyük): Önerilen su miktarından fazla su ile yapılan espressodur (Amerikano olarak da adlandırılır). Hatta sıcak su katılmış espresso da denilebilir.
Ristretto (restricted=kısa ve çekmiş): Anlamını üzerinde taşıyan bu tarz espresso oldukça yoğundur. Çünkü önerilen oranda kahve içermesine rağmen, önerilenin tam yarısı kadar su içerir.

 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya