16 Nisan 2024 Salı
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Peynir çeşitleri
 
Peynir çeşitleri

Sofralarımızın geleneksel lezzetidir peynir... Kahvaltıda başlar peynirle buluşmamız, öğle yemeğine, beş çaylarına ve akşam yemeğine dek devam eder. O kadar çok bilmediğimiz çeşidi var ki ülkemizde...
Ülkemizde tüketimi en yaygın olan peynirler, beyaz peynir ve kaşar peyniridir. Ancak ülkemiz yöresel peynir yönünde hayli zengindir. Bu çeşitlerin bazıları şunlardır:
Mihaliç (kelle) peyniri, keçi peyniri, Erzincan tulum (şakak) peyniri, İzmir tulum peyniri, Van Otlu peyniri, lor, Urfa beyaz peyniri, dil peyniri, Çerkez peyniri, abaza peynirleri, tel (civil) peynir, çökelek, Yozgat çanak peyniri, külek peyniri, Hatay cara (testi) peyniri, örgü peyniri, golot peyniri, İstanbul çayır peyniri, Manisa çayır peyniri, Ordu torba peyniri, Giresun imansız peyniri, Kars gravyer peyniri, Denizli Yörük peyniri.
Yurtdışında yaygın olarak üretilen ve tüketilen peynir çeşitlerinin bazıları ise Cheddar, Mozzarella, Ricotta, Emmental, Edam, Gouda, Camembert, Brie, Roquefort, Parmesan, Provolone, Stilton, Gorgonzola, Feta, Mascarpone’dır.
TÜRK PEYNİRİNDEN ÖRNEKLER
Antakya Kesme Peyniri
Antakya yöresinin tuzlu, az yağlı geleneksel peyniridir. Kızartılarak veya sade olarak kahvaltılarda kullanılır.

Antakya Sünme Peyniri
İnek sütünden elde edilen bir peynirdir. Sıcak suda eritilerek ip şekline getirilir. Az tuzlu ve dayanıklı bir peynirdir. Kahvaltılarda, yumurta yemekleri ve makarnalarda kullanılır.

Antakya Sürk Peyniri
Çökelek elde edildikten sonra içine kırmızı pulbiber, taze kekik, yenibahar, çakşırotu, toz karabiber ve dövülmüş hindistan cevizi katılan, özel lezzetli bir peynirdir. Kahvaltılarda, salatalarda ya da sadece sızma zeytinyağının içine ince ince doğranarak kullanılır.

Edremit Sepet Peyniri
Zeytin dallarından yapılan, örme sepetlerde kalıplanan, genellikle karışık sütten (keçi, koyun, inek) yapılan, az tuzlu bir peynirdir. Salatalarda, kahvaltılarda ve başlangıç olarak şarapla birlikte kullanıma uygundur.

Erzurum Tel Peyniri
Doğrudan yağsız sütten ya da ekşitilmiş yağlı süt yayıklanarak yapılır. Yağı az, proteini fazla bir peynirdir. Kahvaltılık olarak veya eritilmeye uygun bir peynir olduğundan börek ve tatlı çeşitlerinde kullanılabilir.

İsli Çerkez Peyniri
Hakiki çerkez peynirinin üretildikten sonra tütsülenmiş halidir. Az yağlı, az tuzlu, nefis kokulu ve füme tadında bir peynirdir. Salatalarda, yağsız tavada kızartılarak ve kahvaltılık olarak kullanılabilir. Şarap yanında da leziz bir peynirdir. Sade, cevizli ve biberli olmak üzere üç çeşidi vardır.

Kargı Tulum Peyniri
Çorum’un Kargı yöresinde, sonbaharda sağılan sütlerden yapılan, lezzetli ve yağlı bir peynirdir. Başlangıç olarak, salata ve kahvaltılarda kullanılır.

Kars Gravyeri
Tam yağlı inek sütünden yapılır. Biçim olarak Fransız Gruyere, tat olarak İsviçre Emmental peynirine benzer. Kahvaltılarda ve şarapla birlikte yenilmeye uygundur.

Kazdağı Keçi Peyniri
Kazdağlarında yaşayan keçilerin sütlerinden yapılan az yağlı, tuzlu ve yumuşak bir peynirdir. Kahvaltılarda kullanılır.

Mihaliç Peyniri
Tam yağlı, çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, iri gözenekli, sert, tuzlu bir peynirdir. Türk peynirlerinin şahı olarak adlandırılan mihaliç, kahvaltının yanında erişte, makarna ve hamur işlerinde kullanılmaya uygundur.

Trabzon Koloti Peyniri
Karadeniz bölgesinde yağsız inek ya da koyun sütünden pide biçiminde üretilen bir peynirdir. Mıhlama ve kahvaltılarda kullanılır.
Milliyet Gazetesi Cumartesi Eki

Elif Berköz’ün 9 Temmuz 2005 Cumartesi tarihli, Türkiye’nin Peynir Hazineleri kitabıyla ilgili haberi

Türkiye'nin "peynir hazineleri"ni buldu

"Türkiye'nin Peynir Hazineleri"nin İngiliz-Kanadalı yazarı Suzanne Swan kendi otomobiliyle 30'a yakın şehri gezip Türk peynirlerini yazdı

İngiltere ve Kanada vatandaşı Suzanne Swan önce Türkiye'ye yerleşti, sonra Türkiye'deki yerel peynirler üzerine bir kitap yazdı: "Türkiye'nin Peynir Hazineleri". Bu yılın başında çıkan İngilizce baskısı ilgi görünce Türkçeye çevrilen kitap için Swan, 30'a yakın şehri gezdi ve onlarca peynir tattı. Kitapta peynirlerin kökenleri ve üretim biçimlerinin yanı sıra hangi peynirin hangi yemeğe uygun olduğu, hangi içkiyle daha iyi gittiği gibi bilgilerin yanı sıra peynirle ilgili deyimler de var. Daha önce "Eyewitness Travel Guides Turkey" adında bir kitap daha yazan Swan "Türkiye'nin Peynir Hazineleri"ndeki tüm fotoğrafları kendi çekmiş. Çoğu yolculuğu arabasıyla yapmış. Hâlâ şehirleri gezip yeni peynirler arayan yazar son olarak keşfettiği yedi peyniri de kitabın ikinci baskısına ekleyecek.

İngiltere ve Kanada vatandaşısınız. Türkiye'ye yerleşmeye nasıl karar verdiniz?
1988'de turist olarak İzmir'e geldim ve Türkiye'de yaşamaya karar verdim. 1990'da Kaş'a taşındım. 1991'den beri de Kaş'tan yabancı deri dergilerine yazılar yazıyorum.

Türkiye'deki peynir çeşitleri üzerine bir kitap yazmak nereden çıktı?
Kaş'ta bol çeşidin bulunduğu çok güzel bir peynir pazarı var. Her cuma o pazara gider, satıcıları dolaşır, peynirleri tadarım. Türkiye'de ne kadar çok peynir çeşidi olduğunu fark edince peynirlerle ilgili bir kitap yazmak istedim. Zaten Türkiye'de peynir üzerine yazılmış pek kitap yoktu. Benim bildiğim bir tek Artun Ünsal'ınki var. Çok güzel kitap. Ancak benimki gibi pratik bir kitap değil.

"Her şehirden peynir satın aldım, yolcular bavuldaki kokudan rahatsız oldu"
Kitap için kaç şehir gezdiniz?
Yedi hafta boyunca yaklaşık 30'a yakın şehri gezdim. İlk yolculuğum Türkiye'nin batısına oldu. Aydın, Nazilli ve Girit'e gittim. Daha sonra doğuya geçtim. Antakya, Sivas, Erzincan ve Diyarbakır'ı gezdim. Köylerdeki, kasabalardaki insanlarla konuştum. Yörelerindeki peynirler hakkında bilgi aldım. Çoğu yere kendi arabamla gittim. O kadar çok peynir gördüm ve tattım ki dönüş yolunda peynirden sıkıldığımı fark ettim.

Her gittiğiniz yerden peynir aldınız mı? Kaş'a dönerken bavulunuz peynirle mi doluydu?
Evet, neredeyse hepsinden aldım. Kaş'a otobüsle dönerken bavulum peynir kokuyordu. Tüm otobüsü peynir kokuttum. Yolculardan biri "Ne kadar kötü kokuyor burası" dedi. Ama sesimi çıkarmadım.


"Türkiye'nin Peynir Hazineleri"nde kaç çeşit peynir var?
Türkiye'de 160'ın üzerinde yerel peynir var. Ancak kitabımda geleneksel yöntemlerle yapılan 60 kadar çeşit yer alıyor.

En çok hangi peynir damak tadınıza uygundu?
Niğde mavi peyniri. Niğde peyniri tulumdayken hava alırsa bakterilenmeye başlar ve rengi mavileşir. Fransızlar rokforun ilk ve tek koyun mavi peyniri olduğunu iddia ediyor. Halbuki Niğde mavi peyniri rokfordan daha doğal yollarla yapılıyor. Fransızlar rokfora iğne yapıyor. Bir de keçi sütünden üretilen Akseki peynirinin tadı çok hoşuma gitti. En güzel peyniri yöre halkı kendileri için tutuyor. Başka şehirlere yollamıyorlar. Bu yüzden çok değerli. Çorum'un karga peyniri de çok lezzetli bir inek peyniri. Peyniri kesmiyorlar. Satın alırken bütününü almak zorunda kalıyorsunuz.


"Türkiye bir gün Fransa gibi bir peynir ülkesi olabilir"
Türkiye, Fransa gibi peynirleriyle ünlü bir ülke haline gelebilir mi?
Türkiye bir gün Fransa gibi bir peynir ülkesi olabilir. Ama standardı tutturması lazım. Yurtdışında peynirde standart var. Ama Türkiye'de yok. Bugün aldığınız Balıkesir peynirini birkaç ay sonra almak istediğinizde kalitesi ve tadı değişmiş oluyor. Peynir yapımında teknolojiden yararlanılmalı.

Kitapta bir de oğlak tereyağı var. Peynirler arasına nasıl girdi bu tereyağı?
Çünkü tadını çok sevdim. Kahvaltıda peynir yerine geçebilecek bir lezzet. Görüntüsü biraz kötü. Çünkü hayvan midesine sarılmış halde satılıyor. Farklı şehirlerde yemek pişirirken ve börek yaparken kullanılıyor.


 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya