29 Mart 2024 Cuma
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Bermuda (ülke)
 

Bermuda (ülke)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara


Bermuda

Bermuda Bayrağı

Bermuda Coat of arms

Bayrak

Coat of arms

Slogan: Latince: Quo Fata Ferunt;
(İngilizce: "Whither the Fates Carry")

Ulusal marş: God Save the Queen

Haritada Bermuda

Başkent

Hamilton
{{{latd}}}°{{{latm}}}′{{{latNS}}} {{{longd}}}°{{{longm}}}′{{{longEW}}}

En büyük şehir

Hamilton

Resmi dil(ler)

İngilizce

Hükümet

British overseas territory

 - Governor

Sir John Vereker

Bağımsızlık

(Birleşik Krallık'a bağlı 

Yüzölçümü

 

 - Total

53,3 km² (224th.)

 

20,6 sq mi 

 - Sular (%)

non

Nüfus

 

 - [[]] est.

65,773 (205..)

 - Yoğunluk

1,239/km² (8..)
3,196/sq mi 

GSMH
(Satın alma gücü paritesi)

2005 tahmini

 - Toplam

4.857 milyar$ (165..)

 - kişi başına

76,403$ (N/A.)

Gelişmişlik Endeksi (n/a)

 (not ranked.) – 

Para birimi

Bermuda Doları (BMD)

Saat dilimi

AST (UTC-4)

 - Yaz 

No DST (UTC-4)

İnternet alan adı

.bm

Telefon kodu

+1-441

Bermuda, tam adıyla Bermuda Adaları (diğer adıyla Somers Adaları), Atlas Okyanusu'nda, ABD'nin doğu (Kuzey Carolina eyaletindeki Hatteras Burnunun yaklaşık 900 km doğusunda) ve Karayipler'in kuzey açıklarında bir takımadadır. İngiltere'nin (Birleşik Krallık) denizaşırı topraklarından biridir. Ana ada olan Bermuda Adası dahil yedi ana ada ile 150 küçük ada ve kayalıktan oluşur. Toplam yüzölçümü 53,3 km²'dir. Başkenti Hamilton'dur, nüfus 65.000 civarındadır.
Bermuda Bayrağı

Bermuda Bayrağı

Konu başlıkları

[gizle]

Tarih [değiştir]

1515'te bölgeden geçen İspanyol doğabilimci Fernandez de Oviedo'nun keşfini vatandaşı Juan Bermudez'e dayandırdığı Bermuda'nın ne zaman keşfedildiği kesin olarak bilinmemektedir.1609'da, İngiliz amiral Sir George Somers'in gelişine değin, adalara kimse yerleşmemişti.1612'de bir beratla Londra Kumpanyası'nın malı oldu ve 60 İngiliz, göçmen olarak buraya gönderildi.1616'dan başlayarak adaya getirilen Afrikalı ve Yerli köleler çok geçmeden nüfusça beyazlardan üstün duruma geldiler.
1684'te, Büyük Britanya hükümdarı ile Londra Kumpanyası'nın ortak yönetimine girdi.1815'te başkenti, St. George'dan ,Hamilton'a taşındı.1834'te kölelik kaldırıldı.Bermuda, uzun yıllar özel ticaret gemilerinin sağladığı zenginliğe dayandı.ABD'deki içki yasağı döneminde (1919-33) bir rom kaçakçılığı merkezi olarak belirli bir zenginliğe ulaştı.20. yy'da ise önemli bir turizm merkezi olarak yeni bir gelir kaynağı kazandı.ABD hükümeti, 1941'de ülkedeki bir deniz ve hava üssünü 99 yıllığına kiraladı.1797'de kurulan İngiliz garnizonu 1957'de adadan çekildiyse de, adada küçük bir deniz üssü kaldı.1968'de, yürütme yetkisini büyük ölçüde yerel hükümete veren yeni bir anayasa hazırlandı.
Bermuda

Bermuda
1968'deki genel seçimlerden önce, ülke tarihinde ilk kez ırk çatışmasından kaynaklanan şiddet olaylarına sahne oldu.Siyasi gerginlik, 1973'te Vali Sir Richard Sharples'in öldürülmesiyle doruğa çıktı.Yaşanan şiddet olayları, 1977'de devletin, fiili ırk ayrımına son verme konusunda çaba göstermesini sağladı.1970'lerde başlayan bağımsızlık görüşmeleri kısa süre sonra askıya alındı.1995'te yapılan referandumda ada halkının büyük bölümü bağımsızlık aleyhinde oy kullandı.Günümüzde, hem bir offshore finans merkezi, hem de bir turizm merkezi olması nedeniyle, Bermuda halkı bağımsızlıkla birlikte gelecek ekonomik gerilemeden çekinerek, konuya ilgisiz kalmaktadır.

Doğal Yapı [değiştir]

Bermuda, yeryüzündeki mercanadaları içinde, Kuzey Kutbu'na en yakın olanları içinde yer alır.Takımadadaki en yüksek nokta, deniz seviyesinden 79 m yükseklikteki Town Hill'dir.İklim ılıman, nemli ve yumuşaktır.En sıcak ay olan Ağustos'ta gündüz sıcaklığı ortalama 30 °C'ye çıkar, en soğuk ay şubatta ise sıcaklık ortalama 20 °C'dir.Yağış yıl içinde düzenli bir biçimde dağılmışsa da, içme suyu bütünüyle yağmurlardan sağlandığı için, zaman zaman baş gösteren kuraklık tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Nem oranı yüksektir.
Bermuda Haritası

Bermuda Haritası

Demografi [değiştir]

Bermuda'nın nüfusu 1931-70 arasında hızlı bir artış göstermiş, ancak 1970'lerin sonunda bu gelişmenin yavaşlaması ve başka ülkelere göçün ortaya çıkmasıyla yıllık nüfus artışı yavaşlamıştır.Nüfusun % 54.8'ini siyahlar, % 34.1'ni beyazlar oluşturur.Beyazlar İngilizler ile 19. yy'da adaya getirilen Portekizli işçilerin soyundandır.

Ekonomi [değiştir]

Bermuda'da büyük ölçüde turizm ve uluslararası finans hizmetlerine dayanan piyasa ekonomisi egemendir.2005 yılında 4,857,000,000$ GSMH'ya ulaşan Bermuda, kişi başına GSMH'sı 76,403$ ile Dünya'nın en yüksek kişi başına GSMH'sine sahip ülkesidir.Para birimi Bermuda Doları'dır (BD$).

Kuzey Amerika Ülkeleri[ Gizle ]
Amerika Birleşik DevletleriABDAntigua ve BarbudaAntigua ve BarbudaBahamalarBahamaBarbadosBarbadosBelizeBelizeDominik CumhuriyetiDominik CumhuriyetiEl SalvadorEl SalvadorGrenadaGrenadaGuatemalaGuatemalaHaitiHaitiHondurasHondurasJamaikaJamaikaKanadaKanadaKosta RikaKosta RikaKübaKübaMeksikaMeksikaNikaraguaNikaraguaPanamaPanamaSaint Kitts ve NevisSaint Kitts ve NevisSaint LuciaSaint LuciaSaint Vincent ve GranadaTrinidad ve TobagoTrinidad ve Tobago
Bağlılıklar: ABD Virgin AdalarıABD Virgin AdalarıAnguillaAnguillaArubaArubaBermudaBermudaCayman AdalarıCayman AdalarıGrönlandGrönlandFransaGuadeloupeHollanda AntilleriBirleşmiş Krallık Virgin AdalarıBirleşik Krallık Virgin AdalarıFransaMartiniqueMontserratMontserratPorto RikoPorto RikoSaint-Pierre ve MiquelonSaint-Pierre ve MiquelonTurks ve CaicosTurks ve Caicos Adaları

 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya