28 Mart 2024 Perşembe
 
BAŞLIKLAR
Anlamlı Sözler

Görgü Kuralları

Kültürlerimiz

Meydan Dergisi

Protokol Kursu Notları

Sofra Kültürü

Şiirler

Türk Milleti

Ülkeleri Tanıyalım

Yiyecek ve İçecekler

Yöneticilik

 
Anasayfa
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Danimarka
 

Danimarka

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara


Danimarka Krallığı
Kongeriget Danmark

Danimarka bayrağı

Danimarka arması

 

Resim:LocationDenmark.png

Resmi dil

Danca¹

Başkent

Kopenhag (København)

Devlet başkanı

2'inci Margrethe

Başbakan

Anders Fogh Rasmussen

Yüzölçümü
- Toplam
- Su %'si

Ülkeler arasında 130'uncu
43.094 km²
1,6%

Nüfus
- Toplam (2004)
- Nüfus yoğunluğu

Ülkeler arasında 104'üncü
5.397.640
125/km²

Para birimi

Danimarka Kronu (DKK)

Saat dilimi
- yaz saati uygulaması sırasında

CET (UTC+1)
CEST (UTC+2)

Ulusal marş

Der er et yndigt land

İnternet alan adı

.dk

Uluslararası Arama Kodu

45

Elektrik

230V, 50 Hz

(¹) Grönland'da Grönland dili, Faroe Adaları'nda da Faroe dili Danca ile birlikte resmi dillerdir. Almanca ise Danimarka'nın güneyinde resmi olarak tanınan ve korunan bir azınlık dilidir.

Danimarka Krallığı, ya da kısaca Danimarka (Dancada Danmark) Kuzey Avrupa'da İskandinavya'da başkenti Kopenhag (København) olan bir ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2'inci Margrethe'dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'de dek Danimarka'nın egemenliği altında kalmıştır.

Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjaelland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya'dır.
Danimarka 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

Konu başlıkları

[gizle]

Temel bilgiler [değiştir]

  • kara sınırlarının uzunluğu: 68 km (Almanya ile)
  • kıyılarının uzunluğu: 7.314 km
  • başkent: Kopenhag (Danca: København)
  • en uzun ırmak: Gudenåen, 158 km.
  • en yüksek noktası: Yding Skovhøj, 173 m.
  • devlet başkanı: Kraliçe 2'inci Margrethe, 1972'den beri.
  • başbakan: Anders Fogh Rasmussen (27 Kasım 2001'den beri).
  • bağımsızlık: 8'inci yüzyıldan önce
  • meclis: Folketing. 179 üyeli, üyelikler dört yıllık.
  • yönetim bölgeleri: 14 il (amtskommuner)
  • din: %95 Lutheran Hristiyan
  • para birimi: Danimarka Kronu (DKK) = 100 øre
  • ulusal bayram: 5 Haziran

Önemli kentler [değiştir]

Ünlü Danimarkalılar [değiştir]

Danimarkalılar İngiltere'nin tarihinde de önemli bir rol oynamışlardır. Jut'lar, Anglo-saksonlar'la birlikte 5'inci yüzyılda başlayarak İngiltere'nin içlerine göç etmişlerdir. Jut'lar güneyde, özellikle Kent'te yerleşmişlerdir. Danimarka kralları bir süre İngiltere'yi denetimlerinde tutmuşlardır.
William Shakespeare en önemli yapıtlarından birini Danimarka Kralı Hamlet'e adamıştır.

Danimarka ve Türkiye [değiştir]

Türkiye - Danimarka ilişkileri son yıllarda ciddi sorunlar ile karşılaşmıştır.Türkiye`nin kanlı terör örgütü PKK'nın sesi olan ROJ TV`yi kapatması yönünde Danimarka'ya uyarılarda bulunması ve karşılık alamaması Türkiye-Danimarka ilişkilerini olumsuz yönde ektilemektedir. Başbakan Erdoğan`in ROJ TV muhabiri bulunduğu gerekçesiyle basin toplantisını terketmesi ise Danimarka-Türkiye ilişkilerindeki sorunları derinleştirmiştir. Danimarka'nın Türkiye gibi bir ülkeyle ilişkilerini sarsma pahasına PKK yandaşı kanalı himaye etmesi bu ülkenin teröre bakış açısı hakkında ipuçları vermektedir.
Danimarka'dan Türkiye'ye her yıl ortalama 100-150.000 turist gelmektedir. Antalya Danimarkalı tursitlerin en çok rağbet ettikleri şehirdir.Türkiye Danimarkalılar için ilk 3'te

Danimarka'da Türk Azınlık [değiştir]

Nüfusu 5 milyon civarında olan Danimarka'da Türklerin nüfusu en az 55.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Yasadışı göçler ile bu rakamın da üzerinde Türkün olabileceği de iddia edilmektedir. Bu kişilerden 26.000 kadarı Danimarka vatandaşlığına geçmiştir. Ülkede toplam 463.000 kadar göçmen olduğu düşünüldüğünde bunların % 10'undan fazlasının Türk olduğu görülür. Tüm mülteci ve göçmen nüfustan ise 200.000 kadarı Danimarka vatandaşlığına geçmiştir.
Danimarka çifte vatandaşlığı kabul etmemektedir. Son yıllarda yabancı düşmanlığında da kayda değer bir artış gözlenmektedir.
Danimarka'da yaşayan yabancılar bu ülkede iki yıl yaşadıktan sonra Danimarka vatandaşı olamasalar bile yerel seçimlerde oy kullanabiliyorlar. Ancak Danimarka yasalarına göre Parlamento seçimleri ile Avrupa Birliği seçimleri ve diğer halk oylamalarında oy kullanabilmek için Danimarka vatandaşı olmak gerekiyor.
Pozitif milliyetçilerdir. Ama sınırı aştıklarında ilk durak ırkçılıktır. Sosyalisttirler. Her ne kadar bu tür sıfatlardan nefret etseler de ülke sosyalizm üzerine kurulu sosyal demokrasi ile yönetilir. En sağcı parti bile Türkiye'de ki soldan daha solcudur. İyi eğitimlidirler. Sosyal sistem başarılı bir 'eğitimde fırsat eşitliği' kurmuştur. Aileniz ülkenin en fakiri de olsa devlet 12 yaşından üniversiteyi bitirene kadar tüm masraflarınızı karşılar. Birinci Dünya Savaşı'nda ve İkinci Dünya Savaşı'nda savaşın dışında kalırken Almanya ve İngiltere’ye gıda, ilaç malzemesi satmıştır. Dünyada kişi başıne düşen gelirde 6. sıradadır. Viking olmakla gurur duyarlar. Çoğu dinden uzaktır. Kendi ifadelerine göre kiliseye sadece üç defa girerler: Doğum, düğün ve ölüm. Toplam sayıları 5 buçuk milyondur. Bu yüzden de kültürlerinin zarar görmesinden çok korkarlar. İçki içmek neredeyse tek eğlencedir. Yerli içkilerle gurur duyarlar. Ancak senede 1.5 milyar kronluk Belçika ve Hollanda birası ithal ederler. Boşanma oranı yüksektir. Avrupa İstatistik Ofisi 2004 raporuna göre yalnız olanların (eşi, sevgilisi olmayanlar) oranı yüzde 58 ile Avrupa’nın ilk sırasındalardır.

Ayrıca Bakınız [değiştir]

danimarka avrupa birliğine girmiş bir ülkedir.

Dış bağlantılar [değiştir]

 Bir ülke ile ilgili bu madde bir taslaktır. İçeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkeler[ Göster ]
Kuzey Atlantik Paktı (NATO)[ Göster ]
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)[ Göster ]

 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya