28 Mart 2024 Perşembe
 
Ana Sayfa

Kazaların Gerçek Tarifi

Kazaların Gizli Sebepleri

Trafik Cinayetleri

Nasıl Kaza Yapılmaz?

Bir Kaza Durumunda

Ölmeden Önce Ne Yapardı?

Avrupa'nın En Kötü Sürücüleri

Gündüzleri Far Yakılır mı?

Otomobil Güzeldir Ama!

Öldüren Hız

Durma Mesafeleri

Yorgun Sürücüler

Kimlikler

Grup Baskısı

Cep Telefonu Dehşeti

Alkolün Tüm Zararları

Uyuşturucular ve İlâçlar

Kendinizi Test Ediniz

Sevgili Gençler

İstanbul Haritası

Kameralı Yol Durumu

TÜTEV'de İş İmkânı

Ziyaretçi Defteri

 
 
Anket
TRAFİKTE EN ÇOK HANGİ SÜRÜCÜLERDEN RAHATSIZ VE TEDİRGİN OLUYORSUNUZ?
 
Skid Car (Kaygan Zemin)
 

Kaygan Zeminlerde Güvenli Sürüş Tekniklerini Geliştirme Eğitimi
‘Beş Mevsim’ Eğitim

SKID CAR; sürücülerin değişik özellikteki kaygan zeminlerde araç kullanma yetenek ve becerilerini geliştirmeye yönelik bir simulatördür.

Skid Car sanal değil gerçek ve aynı zamanda özel donanımlı bir araç olup sürücülere; aniden kayma durumunda alınması gereken tedbirleri ve fren kontrolünü öğretir.

Skid Car Eğitimi; bariyerlerle çevrili çok geniş asfalt pist üzerinde, tehlikesiz bir ortamda gerçekleştirilmektedir.

Skid Car’ın üç temel amacı vardır
1. Güvenli sürüş ve defansif sürüş tekniklerini öğretmek,
2. Trafikte yapılan hataları, güvenli bir ortamda uygulamalı olarak göstermek ve kişisel becerilerin geliştirilmesini sağlamak,
3. Trafikte oluşabilecek kazaları, pist üzerinde uygulamalı olarak yaşatmaktır.

Sürücülere, kaymalarda ani olarak alınması gereken tedbirleri ve fren kontrolünü öğreten Skid Car eğitimi; çevresi bariyerlerle çevrili çok geniş bir asfalt pist üzerinde, tehlikesiz bir ortamda, gerçekleştirilmektedir.

Son zamanlarda kimileri, Skid Car Eğitimini taklit etmeye çalışmakta, kaygan zemin oluşturmak için kimyevî madde kullanarak çevreye de zarar vermektedirler. Bu tür çalışmalar aslında skid car eğitimi olmayıp; kursiyerin kendi aracı ile, çok ilkel şartlarda, değişik reaksiyon ve kombinasyonları içermeyen, aracın bir kere kayması ile sonuçlanan küçük bir heyecan yaratıp, sadece kaygan zemin eğitimi verilmektedir.

Halbuki Skid Car ile;
1. Islak Zemin,
2. Kaygan Zemin,
3. Kumlu ve Stabilize Zemin,
4. Karlı Zemin,
5. Buzlu Zemin olmak üzere, aynı anda 5 kategoride eğitim verilmektedir.

Skid Car’da müşterinin değil, kurumun kendi araçları kullanılmaktadır.


SKID CAR EĞİTİM PROGRAMINDA 7 TEMEL TEKNİK YER ALMAKTADIR:
1. Kalkış, hızlanma, sabit frenaj.
2. Kaygan zeminlerde asgarî patinaj ile kalkış ve hızlanma.
3. Kaygan zeminlerde düz frenaj ve tehlike anında frenaj.
4. Farklı kayganlıktaki zeminlerde kazayı önlemeye yönelik manevra.
5. Kaygan zeminli virajda frenaj.
6. Virajlarda önden ve arkadan savrulma. (overteer/understeer)
7. Slalom.

Skid Car; kaygan bir zeminde 10 Km/h hızda dahi ani fren yapıldığında, aracın nasıl dehşetli bir yan kayma yaptığını en çarpıcı şekilde sürücüye yaşatır. Eğitmen, kumanda panosundaki tuşlara basmak suretiyle zemin pozisyonunu istenilen şartlara göre değiştirebilmektedir. Meselâ, stabilize çalışmasından sonra buzlu zemin moduna geçilip, ani fren yapıldığında araç, uçarcasına bir hızla pist üzerinde kayıp dönmektedir. Yukarıda belirtilen Bu eğitimden geçen her sürücü; hangi hata sonucunda kaydığını, kaymamak için neler yapmak gerektiğini, kaydığı takdirde, bu tür kazadan kurtulma tekniklerini öğrenmektedir.

Skid Car’da sürücüler kendi gerçeklerini birebir anlamakta, kaygan zeminde aniden kaymaya başladığında nasıl çaresiz kaldığını ölüm korkusunu yaşayarak görmekte, o ana kadar bilip öğrendiklerinin meğer bir ‘hiç’ olduğunu ilk defa fark etmektedirler. Bu eğitimleri alan oto kullanıcılarının sürüş sistematiği, bir ‘kaza riski bilinci,’ bir ‘farkındalık’ kazanmakta, daha önce dikkatsizce kullandığı trafik ortamını, artık çok daha fazla ciddiye almaktadırlar.

Skid Car Eğitimi bir imtiyazdır: Çok pahalı bir yatırım olduğundan taklit de edilemez. Kimyevî madde kullanılmadığı için de tertemizdir. Doğa ve çevre dostudur. Skid Car ile verilen eğitim, sadece kış aylarındaki hava ve yol şartları ile sınırlı değildir. Zira kaygan zemin, her mevsimde karşılaşılabilen bir tehlikedir. Yazın aşırı sıcaktan eriyen asfalt, stabilize veya toprak satıhlı yollar, araçlardan yollara dökülen yağ ve kum, yada ağaç yaprakları da birer kaygan zemin oluşturur. O nedenle her kategoride eğitim verilmesi birinci öncelik taşır.

üstelik skıd car ile yukarıda açıklanan beş kategorideki eğitim, dört mevsimde de verilebilmektedir. biz buna ‘Beş Mevsim Eğitim’ diyoruz.

 
 
 [Forma Gitmek İçin Tıklayın]
 
Geri
 
 
Anasayfa | Kullanım Şartları | İletişim
© Copyright 2007 TÜTEV. Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı Designed & Consulting by Extreme Medya